
Naar aanleiding van de heftige, maar ook noodzakelijke, documentaire 'Blauwe ballen en andere verkrachtingsmythes' van Sunny Bergman, en in het specifiek de shockerende uitspraak van advocaat Gerard Spong: “Vrouwen laten zich toch snel verkrachten. Ze geven gauw hun verzet op.”, wil ik graag nog even verduidelijken dat je niet 'kiest' hoe je reageert tijdens seksueel geweld.
De opmerking van Sprong gaat uit van een hardnekkige, maar onjuiste aanname: dat bevriezen tijdens een verkrachting een keuze is.
Dat is het niet. En juist daarom is het zo belangrijk dat een documentaire als deze zulke schadelijke mythes over seksueel geweld pijnlijk maar duidelijk aan het licht brengt.
Overlevingsreacties zijn geen bewuste keuzes
Lange tijd dacht men dat we in stressvolle of levensbedreigende situaties twee ‘keuzes’ hadden:
Fight (vechten) of Flight (vluchten).
Later kwam daar Freeze (verstarren) bij, en nog weer later werd ook Fawn (pleasen/meebewegen) erkend als overlevingsmechanisme.
Maar nog steeds is er veel onbegrip over hoe diep deze reacties geworteld zijn in ons lichaam en autonome zenuwstelsel.
Deze overlevingsreacties zijn namelijk geen bewuste keuzes. Ze ontstaan autonoom, als een poging van ons lichaam om veiligheid te herstellen of te overleven. Het zenuwstelsel beslist razendsnel hoe groot het gevaar is en welke reactie onze overleving het beste dient — vaak zó snel, dat je bewuste brein pas later probeert te begrijpen wat er gebeurde.
Victim blaming
Toch krijgen mensen, vooral in het geval van een freeze- of fawn-reactie tijdens seksueel geweld, vaak te maken met oordelen zoals:
“Waarom deed je niks?”
“Waarom heb je niet geschreeuwd?”
“Je had je moeten verzetten.”
Deze vorm van victim blaming is niet alleen onterecht, maar ook erg schadelijk.
Het kan bij het slachtoffer leiden tot diepe schaamte, schuldgevoel en zelfs secundair trauma, wat herstel in de weg staat.
Én het houdt bovendien de verantwoordelijkheid weg waar het hoort: bij de dader.
Freeze en Fawn zijn normale reacties op een abnormale gebeurtenis
Bevriezen of ‘meewerken’ tijdens seksueel geweld is geen zwakte of instemming. Het zijn automatische overlevingsstrategieën van een lichaam dat gevaar ervaart en geen andere uitweg ziet.
Wanneer het zenuwstelsel inschat dat vechten of vluchten onmogelijk of zinloos is, schakelt het over op andere vormen van bescherming — zoals bevriezen of meewerken.
Wist je dat tijdens seksueel geweld:
70% van de slachtoffers verstijft of ‘meewerkt’.
79% van de slachtoffers genitale respons vertoont.
96% van de slachtoffers gehoorzaamt aan de pleger.
(Bron: Centrum Seksueel Geweld)
Je lichaam reageert om je te beschermen. Dit kan tijdens seksueel geweld zich uiten in een genitale respons; het vochtig worden van de vagina, een erectie of zaadlozing krijgen. Deze lichamelijke respons zegt helemaal niets over opwinding en al helemaal niet over toestemming.
De schaamte van kant laten wisselen
Het is hoog tijd dat we, in de woorden van Gisèle Pélicot, de schaamte van kant laten wisselen.
Dat we collectief achter slachtoffers gaan staan.
Dat we niet langer de slachtoffers bevragen, maar de daders aanspreken op hun daden.