top of page

Yoga tijdens eetstoornisherstel

Image by Lina Trochez

Een eetstoornis gaat niet over eten. Vaak is een eetstoornis ontwikkeld om om te kunnen gaan met lastige emoties, een situatie waar je geen controle over ervaart of bijvoorbeeld een trauma.

​

Veel mensen die worstelen met eten hebben ook een ingewikkelde relatie met hun lichaam. Misschien oordeel je over je lichaam, heb je een negatief lichaamsbeeld en/of voel je je onveilig in je lichaam.

Veel mensen geven aan dat zij 'vanuit hun hoofd leven', veel (dwangmatige) gedachten hebben, en een connectie missen met hun lichaam. Vaak is er wel de wens om meer verbinding te gaan voelen met hun lichaam, maar wordt dit ook spannend gevonden. 

​

Volgens een recent overzicht (43 studies) en meta-analyse (11 onderzoeken, 754 deelnemers) van yoga tijdens eetstoornispreventie- en interventiestudies, kan yoga effectief eetstoornissymptomen en risicofactoren (negatief lichaamsbeeld en beleving, zelfobjectivering) verminderen, evenals beschermende componenten zoals lichaamsbewustzijn, emotieregulatie, bewust eten en zelfzorg verbeteren (Borden & Cook-Cottone, 2020).

 

Iets waar vaak geen of minder aandacht voor is tijdens eetstoornisbehandeling is lichaamsbeleving oftewel ‘positive belichaming’, het vermogen om een verbinding te voelen tussen geest en lichaam, wat juist centraal staat in de ontwikkeling en het behoud van eetstoornissen. 

Yoga zou kunnen bijdragen aan de verbinding die je voelt met je lichaam. Mensen die yoga beoefenen hebben over het algemeen bijvoorbeeld een groter bewustzijn van hun lichaam, een sterkere verbinding tussen hun lichaam en geest, minder zelfobjectivering en een hogere lichaamswaardering (Mahlo & Tiggemann, 2016).

 

Positieve belichaming, of het vermogen om een verbinding te voelen tussen geest en lichaam, wordt gezien als het kernelement waarmee yoga het ontstaan ​​van eetstoornissen kan voorkomen en kan essentieel zijn voor duurzaam herstel van een eetstoornis (Cook-Cottone, 2020). Door positieve belichaming kunnen objectificatie van het lichaam en negatieve en zelfdestructieve belichaming worden vervangen door het actief en subjectief ervaren ervan (Cook-Cottone, 2020). Positieve belichaming wordt tevens gezien als de basis voor een positief lichaamsbeeld, dus; hoe je je lichaam beleeft, bepaalt hoe je je lichaam ziet (Menzel & Levine, 2011). In plaats van te focussen op het verminderen van disfunctionele gedachten of gedragingen, zoals vaak de focus is in conventionele therapie, kan het actief deelnemen aan activiteiten die positieve belichaming bevorderen, zoals yoga, leiden tot duurzaam herstel.

​

Yoga bij Mindful Herstel

De focus bij de yoga bij Mindful Herstel ligt niet op het uiterlijk maar op de interne beleving van een yogavorm. Zo zijn er geen spiegels in de oefenzaal en wordt er in een kring samen geoefend, wat een veiligere ruimte biedt voor mensen om te oefenen, omdat je elkaar allemaal op een gelijke manier tegemoet treedt. Daarnaast wordt er in de begeleiding gebruik gemaakt van uitnodiging en het bieden van verschillende opties zonder dat er een ‘juiste of beste’ manier is om een yogavorm te beoefenen. Je bent vrij om een yogavorm op een eigen manier te beoefenen, en deze aan te passen aan jouw lichaam, hierdoor speelt vergelijking met anderen en perfectionisme een minder grote rol. Je wordt aangemoedigd om je te richten op je eigen beoefening en deze aan jou en jouw lichaam aan te passen (in plaats van andersom).

Omdat de focus op de interne beleving ligt en er gebruik wordt gemaakt van uitnodiging en het bieden van verschillende opties, kun je oefenen met het maken van keuzes in afstemming op de behoeften van je lichaam, oftewel zelfzorg. Je mag gaan oefenen met het loslaten van hoe je denkt dat het zou moeten en verbinding gaan maken met wat je eigenlijk zelf zou willen doen, en hier naar handelen. Je oefent met het maken van eigen keuzes, op basis van wat er zich afspeelt in je lichaam. Je kan zo oefenen met het voelen en stellen van eigen grenzen en voor jezelf opkomen. 

Als je het lastig vindt om stil te staan bij je lichaam en gevoelens, is hier al het begrip voor en kun je dit ‘gedoseerd’ doen. Dit betekent dat je beetje bij beetje kunt wennen aan je verbinden met je lichaam en gevoel, zodat dit steeds minder overweldigend en beangstigend wordt. Je krijgt tijdens de yoga de nodige ‘tools’ om dit gedoseerd te kunnen doen, en mag hierin zelf het tempo bepalen. 

​​​

8-weekse cursus 'Yoga Tijdens Eetstoornisherstel'

De 8-weekse cursus ‘Yoga Tijdens Eetstoornisherstel’ biedt inspiratie en 'tools' vanuit de yoga tijdens eetstoornis-herstel. Het is geen therapie of behandeling, maar een mogelijke aanvulling daarop. Een combinatie van yoga, korte mindfulness oefeningen en psycho-educatie  over o.a. ons zenuwstelsel en groepsondersteuning.

 

Bij deze cursus krijg je:

  • 8x een groepsbijeenkomst van 1,5 uur

  • Een kennismakingsgesprek via Zoom voorafgaand

  • Een werkboek, audiofragmenten en een video om thuis mee verder te oefenen

  • Tijdens de cursus groepsondersteuning via de Whatsappgroep en wanneer je daar behoefte aan hebt individueel per mail, app of belcontact.

  • Na afloop nog een nagesprek via Zoom om te evalueren en je verder op weg te helpen

 

Voor wie? Voor mensen die moeite hebben met hun lichaam en/of eten, mensen die eten inzetten (niet-eten, overeten, compenseren, controle behouden) om om te kunnen gaan met hun emoties en de uitdagingen die het leven brengt, voor mensen die verbinding met hun lichaam (en gevoel) missen of dat heel spannend vinden. Het maakt niet uit met of je gediagnosticeerd bent met een eetstoornis, als je je (gedeeltelijk) herkent in bovenstaande beschrijving ben je welkom. 

 

Er wordt ‘traumasensitief’ te werk gegaan, dat betekent dat je zelf je tempo kan aangeven, kan bepalen of je oefeningen wel of niet meedoet of op een eigen manier. Verandering kan spannend zijn en er wordt respectvol omgegaan met die delen in jou voor wie sommige stappen misschien nog te groot zijn. Door met nieuwsgierigheid te kijken naar deze delen, naar waar zij bang voor zijn, kunnen we hen mogelijk geruststellen en kan het veilig genoeg gaan voelen om nieuwe stappen te ondernemen. 

​

In de cursus worden BMI-waardes en gewicht nooit met elkaar gedeeld omdat dit voor veel mensen triggerend kan zijn, en ook omdat dit lang niet altijd iets zegt over de ernst van een eetstoornis. Jezelf wegen of meten is op geen enkele manier onderdeel van de cursus, ook bevinden zich geen spiegels in de oefenzaal. Niet omdat spiegels per definitie vermeden dienen te worden, maar omdat de nadruk ligt op het ervaren van het lichaam van binnenuit, in plaats van op het uiterlijk.

 

Twijfel je of deze groep momenteel in jouw proces past? Neem contact met me op via de e-mail of telefoon (WhatsApp of bellen), of plan een gratis kennismaking via Zoom in via de website.

​

​

​

 

Bronnen:

- Borden, A., & Cook-Cottone, C. (2020). Yoga and eating disorder prevention and treatment: A comprehensive review and meta-analysis. Eating Disorders, 28(4),

400–437. https://doi.org/10.1080/10640266.2020.1798172

- Cook-Cottone, C. P. (2020). Embodiment and the treatment of eating disorders: The body as a resource in recovery. Norton & Company

- Mahlo, L., & Tiggemann, M. (2016). Yoga and positive body image: A test of the embodiment model. Body Image, 18, 135–142. https://doi.org/10.1016/j.bodyim.2016.06.008

- Menzel, J., & Levine, M. P. (2011). Embodying experiences and the promotion of positive body image: The example of competitive athletics. In R. Calogero, S. Tantleff-Dunn, & J. K. Thompson (Eds.). Self-objectification in women: Causes, consequences, and counter-actions (pp. 163–186). American Psychological Association.

“No intervention that takes power away from the survivor can possibly foster her recovery, no matter how much it appears to be in her immediate best interest."

Judith Lewis Herman, Trauma and Recovery: The Aftermath of Violence - From Domestic Abuse to Political Terror

bottom of page